BANNER

BANNER

20140312

PROFIL MADRASAH ISLAMIAH HAJI IBRAHIMPROFIL MADRASAH ISLAMIAH HAJI IBRAHIM

1. LATAR BELAKANG

Pendahuluan

Madrasah Islamiah Haji Ibrahim yang terletak di Kampung Bongek Acheh adalah satu-satunya madrasah yang tertua dalam Daerah Rembau, khasnya yang telah wujud pada tahun 1936 dengan diasaskan sendiri oleh Tuan Guru Haji Ibrahim bin Dahan, seorang ulamak yang terkenal di Negeri Sembilan (1907-1997). Pada tahun 2014 ini, usia madrasah telah mencapai 78 tahun penubuhannya. Semenjak ditubuhkan, madrasah ini terus berkembang sehingga pada tahun 1948 telah dikenali sebagai Madrasah Al-Islamiah Al-Arabiyah. Walaupun telah melalui banyak perkembangan zaman, namun madrasah ini masih tetap menjalankan aktiviti-aktivitinya secara terus menerus sehingga ke hari ini. Kelas pengajian hari Rabu yang telah dimulakan oleh tuan guru pada sekitar tahun 60-an berjalan terus-menerus sehingga sekarang.Apabila Tuan Guru Haji Ibrahim meninggal dunia pada 3 Ogos 1997, kelas tersebut telah diteruskan di madrasah ini dengan menjemput Al-Fadhil Ustaz Fuad bin Kamaludin sebagai tenaga pengajar, sehinggalah digantikan oleh Al-Fadhil Ustaz Roslan bin Abdul Razak pada 2004.Buat masa sekarang, kelas tersebut telah diteruskan oleh cucu kepada Almarhum Tuan Guru sendiri iaitu Al-Fadhil Ustaz Haji Mohd Khairuddin bin Haji Yusoff bersama-sama guru-guru jemputan yang lain iaitu Tuan Guru Haji Abdul Raof bin Nurin,Ustaz Sofhan bin Abdul Halim dan Ustaz Haji Kamarudin bin Said. Selain itu, kelas Pengajian Hari Isnin turut ditambah dengan pengajian tafsir bersama Ustaz Khushairi bin Hamdan dan pengajian hadis bersama Ustaz Khairuddin sendiri.

Pada hari ini, madrasah ini masih berfungsi sebagai pusat kegiatan agama yang aktif. Di samping kelas dewasa, kelas-kelas Fardhu Ain untuk kanak-kanak juga berjalan terus semenjak tahun 1957. Sehingga kini, Madrasah ini berfungsi dengan nama Madrasah Islamiah Tuan Guru Haji Ibrahim(pendaftaran rasmi tahun 2014) dan Sekolah Agama Rakyat Haji Ibrahim (telah berdaftar semenjak 1.3.1997).

Sejarah Ringkas Bangunan Madrasah

- Mula didirikan pada tahun 1936 di atas tanah kepunyaan Tuan Guru Haji Ibrahim bin Mohd Dahan dengan perbelanjaan sendiri dan derma orang ramai. Binaan asal merupakan sebuah surau untuk tempat solat dan belajar agama.
- Selepas Perang Dunia ke 2 (1948), bangunan lama telah diubahsuai menjadi bangunan dua tingkat daripada kayu.Tingkat bawah dijadikan bilik darjah untuk belajar dan di bahagian atas untuk solat dan belajar kitab.
- Pada tahun 1982, sekali lagi bangunan madrasah ditukar dengan bangunan baru, separuh daripada batu dan separuh lagi daripada kayu dengan kos melebihi RM 30 ribu . Selepas itu, telah diadakan sedikit penambahan di sebelah hadapan untuk tambahan kelas fardhu ain atas kerjasama YB Dato’ Mokhtar Haji Hashim(Bekas Ahli Parlimen Tampin masa itu).
- Bangunan madrasah terus mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi seperti yang dapat dilihat pada hari ini. Sehingga kini, madrasah mempunyai dewan sembahyang, dewan kuliah, perpustakaan, bangunan kelas, pejabat, bilik mesyuarat, dewan makan, stor dan beberapa kemudahan yang lain lagi.

- Oktober 2008, bangunan baru sekolah agama rakyat mula digunakan. Sekolah ini telah mendapat mendapat “Bantuan Modal” daripada Kementerian Pelajaran Malaysia, Bahagian Pendidikan Islam dan Moral sebanyak RM 297,800.00 pada akhir tahun 2007.Dengan tambahan sumbangan orang ramai,bangunan baru ini siap dibina di atas tanah “REZAB Sekolah Agama Rakyat Haji Ibrahim Bongek” dengan belanja melebihi RM 320 ribu ringgit.Beberapa penambahan dilakukan dari semasa ke semasa hasil sumbangan orang ramai. Terima kasih diucapkan.

Sistem Pelajaran di Madrasah

- Tahun 1936-1957: mengikut sistem pondok
- Tahun 1948-1960 : mengikut sistem pondok dan sekolah Arab (Rakyat)
* Ustaz Haji Abdul Manan bin Mohd Aji adalah Guru Besar di madrasah ini pada tahun 1946-1957.
- Tahun 1960 hingga kini : Kelas Fardhu Ain Dewasa dan Kanak-kanak
- Tahun 1996 hingga kini : Sekolah Agama Rakyat Darjah 1 hingga 6
- 2007 hingga 2012 : Pusat latihan bakal-bakal kelasi kapal
- 2008 hingga kini : Kelas Al-Quran Dewasa
- 2008 hingga kini : Kelas Ibtidai ( Kelas Al-Quran dan Asas Fardhu Ain )
- Mac 2013 hingga kini : Kelas Tahfiz al-Quran
- Ogos 2013 hingga kini : Kelas I’dadi ( Bahasa Arab )

Aktiviti-aktiviti lain : Kursus Cuti Sekolah, Kursus Terbuka, Pusat Aktiviti Keagamaan dan Kemasyarakatan dan lain-lain.

Perkembangan Kelas-Kelas Fardhu Ain Madrasah

- Tahun 1957   : Satu kelas dengan 30 orang murid dan seorang guru.
- Tahun 1966   : Dua kelas dengan 45 orang murid
- Tahun 1972   : Tiga kelas dengan 64 orang murid.
- Tahun 1989   : Empat kelas dengan 94 orang murid.
- Tahun 1990 hingga 2008      : Lima kelas dengan murid antara 100-150 orang.
- Tahun 1997   : Menjadi Sekolah Agama Rakyat dengan mendapat bantuan perkapita daripada Kementerian Pelajaran dan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan.
- Tahun 2014   : Bilangan pelajar seramai 96 orang termasuk kelas pra-KAFA.

Guru-Guru Yang Pernah Berkhidmat di Kelas KAFA Haji Ibrahim Dan Sekolah Rendah Agama Rakyat Haji Ibrahim :

1. Al-Marhum Ustaz Haji Yusoff bin Maulud
2. Al-Marhumah Ustazah Hajah Che’ Mah bin Shaari
3. Al-Marhum Ustaz Haji Hashim bin Jati
4. Ustaz Haji Mahadi  Bin Abdullah
5. Al-Marhum Ustaz Haji Alias bin Amin
6. Ustazah Hajah Minah binti Idris
7. Ustazah Hajah Siti Nor binti Haji Ahmad
8. Ustazah Nor Azizah binti Yunus
9. Ustazah Salbiah binti Md.  Zin
10. Ustazah Rafidah binti Abu Bakar
11. Ustazah Rosniza bin Abdul Rahim
12. Ustaz Mazlan bin Haji Abu Bakar
13. Al-Marhumah Ustazah Azizah binti Abu Hassan
14. Ustazah Hajah Rohana Nin binti Abdul Ghani
15. Al-Marhum Ustaz Haji Jaafar bin Haji Ibrahim
16. Ustazah Arni Irdawati binti Abdul  Ghani
17. Ustazah Paizah binti Haji Borhan

Kegiatan Madrasah Hari Ini
           
Kanak-Kanak

- Sekolah Rendah Agama (Rakyat) tahun 1 hingga 6 dengan bilangan murid antara 70 ke 80 orang dengan 5 orang guru.Dijalankan di sebelah petang pada hari persekolahan, hari Isnin hingga Jumaat.
- Kelas Qiraati – untuk kanak-kanak pra-sekolah, mempelajari asas Al-Quran bagi membolehkan kanak-kanak mula membaca Al-Quran sebelum masuk sekolah rendah.Pada masa ini, kelas ini ditumpangkan kepada sekolah rakyat.
- Majlis berkhatan pada setiap hujung tahun semenjak tahun 1996 dengan bantuan Doktor Mohd Paid bin Yusoff dan rakan-rakan.

Orang Dewasa

- Kelas mengaji kitab lama(kitab kuning) bagi pesara-pesara kerajaan dan orang ramai pada tiap-tiap hari rabu jam 9.00 pagi hingga 11.00 pagi. Peserta pada hari ini, berjumlah antara 80-150 orang lelaki dan wanita. Kegiatan ini telah berjalan sejak tahun enam puluhan lagi.Kelas mengaji hari Isnin turut dijalankan semenjak tahun 2012.
- Kelas mengaji al-Quran dan tajwid harian.
- Penyembelihan korban dan akikah pada setiap sambutan Hari Raya Haji. Sebanyak 10 hingga 20 ekor lembu dikorbankan pada setiap tahun dengan gotong-royong penduduk setempat dan peserta korban.

Lain-lain

- Bangunan madrasah juga sering digunakan sebagai tempat Mesyuarat  Agong koperasi-koperasi,badan-badan sukarela dan lain-lain.
- Sambutan hari-hari kebesaran Islam seperti Maulidurrasul,Israk Mikraj dan lain-lain yang sering dihadiri oleh tokoh-tokoh agama dari dalam dan luar negara.
-Ibu Pejabat Koperasi Pakatan Keluarga Haji Ibrahim dan Hajah Esah Rembau Berhad ( KOHIEB ).
- Menerima lawatan dan juga aktiviti bersama dengan Institusi Pengajian Luar seperti UiTM, UTM, USIM, IPG, institusi pengajian agama swasta dan lain.

Bekas-Bekas Murid Tua Madrasah

Dianggarkan lebih daripada 500 orang murid madrasah ini yang datang daripada kampung-kampung sekitar daerah Rembau, Tampin, Gemas, Johol dan Pulau Sebang yang telah menjadi imam, bilal dan pegawai-pegawai agama seperti:

- Ustaz Haji Jamil bin Abdul Wahab yang telah melanjutkan pelajaran ke Mesir dan pernah bertugas sebagai Pengetua Sekolah Menengah Agama Ulu Gadong.Merupakan Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan.
- Ustaz Haji Arshad bin Haji Abdul Rashid, bekas pegawai agama di Jabatan Pendidikan Negeri Melaka.
- Ustaz Haji Nawawi bin Haji Endek, bekas pegawai agama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan.
- Ustaz Abdul Manap bin Haji Abdul Hamid, bekas pegawai agama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan.
- Hajjah Hindun binti Haji Abu Bakar, berkelulusan Al-Azhar, pernah bertugas di Sekolah Agama Sheikh Mohd Said, Seremban.

Penghargaan Kepada Mudir Madrasah ( Almarhum Tuan Guru Haji Ibrahim bin Md Dahan )

Sebagai pengikirafan di atas khidmat sukarela Tuan Guru Haji Ibrahim, beliau telah dikurniakan beberapa anugerah seperti :
- Tahun 1988   : anugerah : “Tokoh Pengkhidmatan Masyarakat” oleh YTM Datuk Undang Luak Rembau dan pentadbir daerah Rembau dengan mengurniakan satu ekar tanah, kemudahan rawatan Kelas 1, jubah dan sijil.
- Tahun 1994   : anugerah “Tokoh Maal Hijrah” peringkat Negeri Sembilan oleh Paduka Yang Mulia, Pemangku Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan.


2. STATUS MADRASAH ISLAMIAH HAJI IBRAHIM PADA HARI INI

Walaupun bagi masyarakat setempat dan luar Rembau, nama Madrasah Islamiah Haji Ibrahim adalah lebih masyhur dan dikenali, namun hanya Sekolah Agama Rakyat Haji Ibrahim Bongek yang telah berdaftar dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan semenjak tahun 1997 lagi.
           
Dari segi pentadbiran dan perjalanan aktiviti-aktiviti, Madrasah Islamiah Haji Ibrahim adalah ibarat seperti ibu, sedangkan Sekolah Agama Rakyat Haji Ibrahim Bongek adalah ibarat seperti anak. Namun demikian, sehingga ke hari ini, Madrasah Islamiah Haji Ibrahim masih belum didaftarkan secara rasmi dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan.
           
Jika dilihat dari sudut pentadbirannya, kedua-dua institusi ini ditadbir oleh Lembaga Tadbir yang sama. Namun dari segi pengurusan pentadbiran dan akaun kewangan, kedua-dua institusi telah diasingkan demi melicinkan perjalanan aktiviti kedua-duanya. Justeru itu, pihak Lembaga Tadbir Madrasah telah mendaftarkan madrasah secara rasmi pada 6 Mac 2014.3. BENTUK AKTIVITI PEMBELAJARAN MADRASAH ISLAMIAH HAJI IBRAHIM PADA HARI INI DAN AKAN DATANG

Selain daripada aktiviti-aktiviti yang telah disebutkan dalam bahagian latar belakang sebelum ini, mulai tahun 2013, Madrasah Islamiah Haji Ibrahim telah menawarkan 3 bentuk pengajian utama bagi pelajar-pelajar yang ingin belajar sepenuh masa di madrasah ini (duduk di asrama yang disediakan), iaitu :

i) Pengajian Fardhu Ain (Ibtidai) : Pengajian selama 6 bulan untuk membolehkan pelajar menguasai al-Quran, Asas Fardhu Ain, pelajaran Tauhid, Fiqh dan Jawi.

ii) Pengajian Bahasa Arab (I’dadi) : Pengajian selama setahun ke 2 tahun bagi membolehkan pelajar menguasai asas ilmu dengan menggunakan Bahasa Arab untuk memudahkan mereka menyambung pengajian ke institusi yang lebih tinggi.(Bagi jangka panjang-sekiranya mendapat dana mencukupi membina asrama,bangunan belajar dan penempatan guru yang baru-akan disambung dengan sistem pengajian Dayah Acheh ( 7 tahun ) atau sistem Pengajian Daurah Hadis ( 8 tahun ).

iii) Pengajian Menghafaz al-Quran (Tahfiz) : Pengajian selama 3 tahun hingga 5 tahun bagi membolehkan pelajar menghafaz 30 juzuk al-Quran.(Setakat ini hanya ada satu kelas kerana tempat yang terhad-untuk jangka panjang akan dibuka kelas tambahan dan juga kelas lanjutan di bidang Qiraat).

Pada masa akan datang,pihak madrasah juga bercadang untuk membuka bentuk pengajian yang sama kepada para pelajar perempuan, kerana buat masa ini, madrasah hanya boleh menerima pelajar lelaki sahaja kerana tempat yang terhad.

Selain pengajian tetap yang ditawarkan, pihak madrasah juga telah menambah bentuk pengajian harian kepada pelajar dan masyarakat setempat seperti Kelas Tahfiz Harian, Kelas Bahasa Arab, Kelas Tajwid dan Kelas Mengaji al-Quran. Selain itu, pengajian berbentuk kursus, diskusi kitab dan kelas jangka pendek turut diadakan dari semasa ke semasa dengan menjemput tenaga pengajar dari luar.


4.  JADUAL PENGAJIAN KELAS TETAP YANG DITAWARKAN

5. KEMUDAHAN ASAS YANG ADA DI MADRASAH ISLAMIAH HAJI IBRAHIM PADA MASA INI

Sehingga kini,madrasah mempunyai beberapa kemudahan seperti  :

a) Dewan Sembahyang (boleh menampung 120 orang jemaah sembahyang)
b) Dewan Kuliah Utama (boleh menampung 200 orang ahli pengajian, 300 jemaah sembahyang dan berhawa dingin)
c) Almari-almari koleksi kitab-kitab dan buku-buku moden
d) Bilik Kuliah bermeja dan berkerusi (boleh menampung 80 orang peserta dan berhawa dingin )
e) Asrama ( dilengkapi dengan katil 2 tingkat dan almari – boleh dihuni oleh 68 pelajar dalam satu masa )
f) Bilik kediaman guru/warden
g) Bilik mandi / tandas / tempat basuh / mesin basuh / ampaian pakaian
h) Pejabat
i) Bilik Mesyuarat
j) Dewan Makan Terbuka / water cooler
k) Dapur Madrasah dan Dapur Khas untuk pelajar
l) Stor Alatan
m) Telefon Awam
n) 4 unit rumah guru berkelamin dan beberapa kemudahan yang lain lagi.

6. Sumber-sumber Kewangan Madrasah

Setelah dinilai semula, sumber-sumber yang selama ini digunakan untuk menampung perbelanjaan di madrasah adalah seperti :

a)  Derma Umum daripada orang ramai dan juga Derma Bulanan orang ramai yang kini jumlahnya mencecah RM 1000.00 sebulan.
b)  Sumbangan Tahunan dan Bulanan Koperasi Pakatan Keluarga Haji Ibrahim dan Hajah Esah Rembau Berhad ( KOHIEB )
c)  Hasil Getah Tanah Madrasah(buat masa ini, hasil terhenti selama 6 tahun kerana penanaman semula yang tidak berjalan lancar)
d)  Hasil Sawit Madrasah (juga terhenti buat masa ini)
e)  Kutipan Pengajian Hari Rabu dan majlis-masjlis sambutan seperti Maulidurrasul, Israk Mikraj, Ramadhan, Korban dan lain-lain.
f) Permohonan kepada Menteri Besar,Wakil Rakyat Tempatan, MAINS dan lain-lain.
g) Jualan Jam Digital, Air Minuman,kitab-kitab, sewaan P.A Sistem dan lain-lain.
h) Lain-lain pendapatan luar jangka.
i) Yuran Pengajian Pelajar

7. AKAUN BANK MADRASAH ISLAMIAH HAJI IBRAHIM

Madrasah memiliki satu akaun semasa atas nama “Madrasah Islamiah Haji Ibrahim” – no. Akaun : 8601034069 , Bank CIMB Islamic – Cawangan REMBAU – cek ditandatangani 2 daripada 3 pemegang akaun iaitu Pengerusi, Bendahari dan Setiausaha.

8. JAWATANKUASA LEMBAGA TADBIR MADRASAH

Penasihat-Penasihat   
1.  Pegawai Agama Islam Daerah Rembau
2.  Tuan Haji Jaapar bin Yasin – Bekas Pengarah Pembangunan Negeri Johor
3.  Tuan Haji Baharuddin bin Haji Abu Kassim PMC – Ahli Perniagaan                                                                                         
Pengerusi : Dato’ Haji Dahalan bin Haji Aman DSNS – Bekas ADUN Kawasan Kota
Timbalan Pengerusi : Tuan Haji M. Shaker bin Edris – Pesara Tentera
Setiausaha : Ustaz Haji Mohd Khairuddin bin Haji Yusoff – Mudir Madrasah dan Guru Besar SAR Haji Ibrahim Bongek
Bendahari : Tuan Haji Othman bin Haji Ibrahim- Pesara Kerajaan

Ahli Jawatankuasa  

1. Ustaz Haji Muhamad Bin Haji Ibrahim-Pesara Guru Agama
2. Tuan Haji Saleh Bin Loyok-Pesara Guru Besar
3. Tuan Haji Hamdan bin Haji Md. Yatim – Imam Masjid Bongek
4. Tuan Haji Murtadza bin Haji Yusoff – Jurutera Awam
5. Tuan Haji Abu Bakar bin Haji Ibrahim – Bekas Penolong Pegawai Daerah
6. Tuan Haji Abdul Hamid bin Haji Mat Nor- Kontraktor Elektrik
7. Tuan Haji Ahmad bin Saadon – Pesara Kerajaan
8. Encik Mazlan bin Mohd Sharif – Usahawan
9. Encik  Ismail bin Osman – Bekerja Sendiri
10. Kekosongan – Ketua Kampung
11. Encik Md. Som bin Saleh – Pesara FELDA
12. Puan Hajah Umi Zainon binti Haji Salleh – Pesara Guru
13. Puan Hajah Ramlah binti Haji Ibrahim – Kakitangan Kerajaan
14. Puan Siti Rahmah binti Basir – Bekas Kakitangan Swasta

9. GURU-GURU MADRASAH DAN KAKITANGAN SOKONGAN

Pada masa ini, Madrasah mempunyai seramai 5 orang tenaga pengajar, iaitu:

1- Mudir Madrasah : Ustaz Haji Mohd Khairuddin bin Haji Yusoff@Saari –lulusan Diploma Al-Quran dan As-Sunnah, Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu tahun 1999 dan juga lulusan Ijazah Usuludin Bahagian Tafsir di Universiti Al-Azhar tahun 2001. Berkhidmat di madrasah semenjak tahun 2002.
2- Ustaz Mohd Homaidi bin Haji Mohd Hashim – Guru SAR Haji Ibrahim Bongek dan juga Kelas Ibtidai dan I’dadi – lulusan Madrasah Miftah al-Ulum, Sri Petaling tahun 2006. Mula berkhidmat di madrasah semenjak November tahun 2007.
3-Ustaz Muhamad Azlan bin Rusli – Guru SAR Haji Ibrahim Bongek dan juga Kelas Ibtidai dan Tahfiz - lulusan Madrasah Tahfizul Quran,Mengkuang Titi, Penanti tahun 2002 dan tamat tahun lima di Miftah al-Ulum, Sri Petaling tahun 2007. Mula berkhidmat di madrasah semenjak November tahun 2007.
4- Ustaz Mohd Faizal bin Abdullah – Guru Kelas Ibtidai - lulusan Sijil Darjah Khas,Sekolah Agama Negeri Johor Darul Ta’zim tahun 1997 dan SPM tahun 1999. Berkhidmat di madrasah mulai tahun 2007.
5- Ustaz Muhammad Afiq bin Ahmad – Guru Kelas Tahfiz dan I’dadi – lulusan tahfiz daripada Madrasah Tajwidul Quran, Saharanpur, India tahun 2001 dan juga lulusan Daurah Hadis dari Madrasah Mifathul Ulum, Sri Petaling tahun 2010. Berkhidmat di madrasah mulai tahun 2013.
6- Madrasah tengah mendapatkan seorang lagi guru berkelayakan untuk mengajar di kelas Tahfiz dan I’dadi.

Buat masa ini, urusan pentadbiran dan pengurusan madrasah dibantu oleh :
 
1. Encik Akmal Azlan bin Abdul Aziz – Kebersihan dan Pentadbiran
2. Puan Rohani binti Haji Shamsudin – Tukang Masak

10.       BENTUK YURAN PENGAJIAN YANG DIKENAKAN

Pihak madrasah mengenakan dua bentuk yuran sahaja iaitu :
i) Yuran Pendaftaran : RM 100* sahaja (meliputi kitab pengajian dan lain-lain keperluan)
ii) Yuran Bulanan : RM 200* sebulan (meliputi makan, penginapan dan saguhati guru )

*Pihak madrasah memberikan kelonggaran kepada pelajar yang kurang berkemampuan untuk membayar mengikut kadar kemampuan mereka.

11. JUMLAH PELAJAR TERKINI

Semasa profil ini ditulis, di madrasah telah pun terdapat seramai 33 orang pelajar tetap iaitu :
i) Pelajar Ibtidai : 18 orang (maksima pelajar buat masa ini adalah 28 orang)
ii) Pelajar Tahfiz :   9 orang (maksima pelajar buat masa ini adalah 16 orang)
iii) Pelajar I’dadi :   6 orang (maksima pelajar buat masa ini adalah 24 orang)

Walaupun pihak madrasah tidak menetapkan had umur pelajar di madrasah ini, namun kebanyakan pelajar adalah berumur antara 13 hingga 20 tahun.

Disediakan oleh:
Lembaga Tadbir Madrasah,
Madrasah Islamiah Haji Ibrahim,
Kampung Bongek Acheh,
71300 Rembau,
Negeri Sembilan.